HGSS Stanica Gospić

O nama

HGSS Stanica Gospić je ne profitna i dobrovoljna udruga koja je dio HGSS-a te djeluje na području Ličko-senjske županije pokrivajući  12% teritorija RH u spašavanju i potragama ljudi na nepristupačnim terenima. Stanica radi spašavanju u planini, stijeni, špiljama i jama, divljim vodama te ostalim nepristupačnim područjima.

Hrvatska Gorska služba spašavanja – Stanica Gospić  sa svojim radom službeno kreće  15. lipnja, 1989. godine. U narednom vremenu brojne aktivnosti svjetlaju rad Stanice, kojoj se tijekom narednih godina priključuju istomišljenici s moralnim likom Spašavatelja. Slijede brojne akcije traganja i spašavanja, edukativne i preventivne aktivnosti. Ljudski kao i materijalno tehnički resursi eksponencijalno rastu, sve do danas kada HGSS Stanica Gospić predstavlja respektabilnu i operativnu službu traganja i spašavanja u službi svih građana županije Ličko-Senjske, kao i cijele Hrvatske te njenih posjetitelja.2017 godine smo imali 29 akcija spašavanja, 2016 godine smo imali 16 akcija spašavanja, dok 2015 17 akcija spašavanja.

Kako bi Stanica svojim radom odgovorila na izazove društvene svakodnevnice područja Like te kako bi razvoj iste bio u skladu s potrebama zbilje, pomoć koju primamo od naših donatora i sponzora smatramo od krucijalnog značaja budući nam sredstva od jedinica lokalne uprave i samouprave nisu dostatna za redovno djelovanje. Među partnerima, koji su prepoznali naš značaj za društvo u cijelosti i pri tome ostvarili s nama dugogodišnju suradnju, ističu se Rotary klub Zagreb. Zahvaljujući navedenom, HGSS Stanica Gospić na godišnjoj razini prima određenu količinu nove opreme potrebne za efikasan i funkcionalan rad što smatra vrjednijim od donacije u formi novčanih sredstava. Navedeno potkrepljuje i ne manje važna činjenica kako je znak HGSS-a trenutno jedan od najvrjednijih ne komercijaliziranih brandova.

HGSS Stanica Gospić je za svoj rad dobila brojna priznanja i nagrade, ali najveće od svih priznanja je spoznaja da smo do sada spasili brojne ljudske živote, te u raznim situacijama pomogli brojnim ljudima na razne moguće načine, te ćemo to nastaviti činiti i dalje.